13 жовтня, 2012

Хто може розуміти біблійні пророцтва?



Інколи Біблію видають за книгу, що сповнена містики та незбагненного, і, що цю книгу неможливо зрозуміти. Чи ви теж вважаєте, що Біблія оточена ореолом загадковості та таємниць? А може вам відомо, що протягом століть, а навіть тисячоліть поступово відкривались її таємниці? Незважаючи на те скільки ми вже знаємо, залишається ще багато питань на які  хочеться знайти відповіді. Наприклад, чому деякі речі Бог тримає у таємниці, чому іноді пророцтва важко зрозуміти аж поки не надійде слушний час; чи можемо ми отримати пожиток, якщо досліджуватимемо пророцтва, що вже сповнились; чи можемо зрозуміти ті пророцтва, що стосуються майбутнього?

     Люди намагаються зрозуміти написане у Біблії вже  не одне століття. Немало суперечок точиться навколо біблійних пророцтв. Іноді людям  здається, що деякі пророцтва схожі на заплутаний вузол. Не допоможе ні кмітливість, ані зухвалість.  Ось що написано в одній статті: «Згідно з переказами, гордіїв вузол був найбільшою загадкою за днів Александра Македонського. Той, хто спромігся розв’язати цей вельми заплутаний вузол, вважався дуже мудрою людиною і великим завойовником. Александр розв’язав цю загадку просто: розрубав вузол мечем.
Протягом віків мудреці намагалися не тільки розв’язувати складні вузли, але й відгадувати загадки, тлумачити пророцтва і навіть передрікати майбутнє. Але нерідко розв’язувати таємниці щодо майбутнього було для них надто складним завданням. Наприклад, вавилонські мудреці не змогли витлумачити слів, які чудом з’явилися на стіні палацу царя Валтасара під час гучного бенкету. Лише Даниїл, старенький пророк Бога Єгови, який умів «розплутувати вузли», зміг витлумачити пророчі слова (Даниїла 5:12). Це пророцтво, яке стосувалося загибелі Вавилонської імперії, виконалося тієї ж ночі (Даниїла 5:1, 4—8, 25—30). (Вартова башта 1.12.11)
Та навіть Даниїл, цей вибраний Богом чоловік щиро визнавав, що йому було важко зрозуміти те, що сам він записав зі слів ангела: "А ти, Даниїле, заховай ці слова, і запечатай цю книгу аж до часу кінця. Багато-хто дослідять її, і так розмножиться знання"... "А я це слухав і не розумів. І сказав я: Мій пане, який цьому кінець? І він сказав: Іди, Даниїле, бо заховані й запечатані ці слова аж до часу кінця. Багато-хто будуть очищені, і вибіляться, і будуть перетоплені; і будуть несправедливі несправедливими, і цього не зрозуміють усі несправедливі, а розумні зрозуміють." (Даниїла 12: 4, 8-10)

Тож слова пророка Даниїла: "цього не зрозуміють усі несправедливі, а розумні зрозуміють", наче заохочують до роздумів над біблійними пророцтвами, а також спонукують досліджувати Біблію з метою глибшого розуміння. Свого часу це намагались робити Ісак Ньютон та Джон Мільтон. Вони прагнули зрозуміти значення написаного у Біблії та не боялись публічно висловлювати свої роздуми про це.  
Багато суперечок точиться і навколо питання про те, хто має право тлумачити Біблію. Слід зауважити, що це питання справді варте того, щоб його розглянути. Залишається ще питання про те, чому Бог дає пророцтва та чому біблійним пророцтвам можна довіряти.