16 січня, 2015

Бог є Богом війни чи миру ?




«Бог війни чи Бог миру?»

«Вчора обдумував питання про роль християнина, та й просто людини, у суспільстві. Пропоную таку думку, можливо як філософську позицію: я дійшов висновку, що солдати служать не так своєму народу, як своїм правителям. Ні Сталін, ні Гітлер не радилися з народом чи починати війну, а тисячі людей змушені були гинути за своїх правителів. Простій людині, яка живе в селі, їй все одно кому платити податки. Патріотизм, націоналізм - це плоди пропаганди існуючої влади. Наприклад, гуцул у Карпатах колись платив податок польському пану, потім радянській владі, а потім, якщо він жив на території, які відійшла Польщі, знову польській владі. Якщо гуцул живе на території України, він себе почуває українцем, якщо на території Польщі, він себе почуває поляком. В принципі, різниці між поляками і українцями майже немає, вся різниця надумана, прищипнута пропагандою існуючої влади і сформована історією. Поляк легко асимілюється в українця і навпаки. У Львові важко сказати скільки поляків зараз усвідомлюють себе українцями і навпаки, скільки в Польщі українців усвідомлюють себе поляками. За часів СРСР люди себе почували радше радянськими людьми, аніж українцями чи росіянами і оцей радянський менталітет так і залишився в наших людей, незалежно чи він з Молдавії чи з України чи з Росії. Так само приклад США. Люди в США почувають себе просто американцями, хоч всі приїхали з різних країн. То чи потрібно воювати один з одним? Люди воюють лише через конфлікти правителів. Я вважаю, християнин не повинен виділяти себе національними ознаками, бо всі ці ознаки - штучні і дуже суб’єктивні. Так само й патріотизм. Патріотизм - це також штучна, нав’язана владою любов до території, якою вона править. Християни повинні бути вище цих земних інтриг.»


«За мир між народами!», «За дружбу народів!», «Миру мир!» Цими закликами часто спекулювали у часи Радянського Союзу. Висуваючи подібні лозунги цей уряд вів численні загарбницькі війни. Якщо по справедливості, то Радянський уряд не був єдиним агресором у світі. Багато світових держав грали на природних почуттях своїх підданих. Кого не вдавалося обдурити, чи втиснути у рамки пропаганди державні структури намагалися або приборкати, або знищити. Світові держави дбають про свою велич та вплив на світовій арені. При такій жадібній цинічній грі життя простої людини повністю втрачає свою вартість. Та все ж є герої які протистоять цій безжальній машині. Нажаль, більшість з них обстоюючи справедливість та добро гинуть так і не досягнувши мети.
Невже мрії про мир та справедливість даремні? Чи змінюючи методи ведення боротьби можна досягти бажаного? Протягом тисячоліть змінювалися форми правління, вдосконалювалася зброя, застосовувалися нові технології для масового знищення. Виникає парадоксальне питання: якою ж зброєю світ бореться за мир? Ядерною? Хімічною? Бактеріологічною? …
Є кілька причин того, чому війни й далі ведуться у здавалося б, цивілізованому суспільстві. Хто може заперечити такі очевидні причини як жадоба грошей та влади, імперські амбіції. Однак, не всі знають про ці приховані причини війн та ворожнечі.
 
Наш розум не може погодитись з думкою про те, що справедливий та люблячий Бог є причиною зла, війн та несправедливості. Хто ж тоді винен? Невидимий ворог Бога, Сатана Диявол, це він значною мірою впливає на розуми людей та світові уряди. 


 
У Біблії Бога Єгову названо Богом миру. «Прийдіть і подивіться на діла Єгови, на дивовижні речі, які він чинить на землі. По всій землі він припиняє війни, ламає луки і трощить списи, палить вогнем колісниці. «Покоріться і зрозумійте, що я Бог. Я буду звеличений серед народів, буду звеличений на землі.» (Псалом 46: 8-10).

Однак, божий мир не для усіх. Бо ще у Біблії сказані і такі слова: ««Немає миру для грішників», - говорить Єгова» (Ісаї 48:22). Бог не вічно буде терпіти зло та Сатану з його прибічниками. Він вестиме з ними нещадну війну і встановить довгожданий мир на усій планеті: «А всі беззаконники будуть знищені, неправедні не матимуть майбутнього». (Псалом 37:38).

Чи не час подумати про те, ким для нас стане Бог, Богом миру, чи Богом війни?

Немає коментарів: